Tuesday, March 22, 2011

עלי גפן ממולאים

אני אוהבת עלי גפן ממולאים מהקופסה. כן, כן, מקופסאות שימורים! באמת, טעמתי בהמון מקומות, אבל אף פעם לא טעמתי כאלה שאני אוהבת. פעם, ממש מזמן, כילדה, אהבתי את אלה שסבתא שלי הכינה.
בכלל, לא נעים לי להודות, אבל ממולאים, באופן כללי, הם לא מהמאכלים האהובים עלי, למרות שאמא שלי הכינה מכל הסוגים וכל המינים. פלפלים ממולאים וחתצילים ממולאים, הם בכלל מחוץ לתחום.
אההה, סליחה, כרוב ממולא אני מאוד אוהבת. אבל הוא צריך להיות "צמוד". כן, זה מושג שכנראה רק במשפחת עסיס מכירים, אבל אני אנסה להסביר. כשמקלפים את המעטפת (הירק), האורז, על כל מרכיביו, חייב להיות בגלילה אחת רכה, נימוחה ובלתי פריקה. אם האורז מתפרק (למרות שהוא רך), זה לא עובר את המבחן.
אם אתם חיים ביבשת הגדולה, בוודאי נתקלתם במושג המהמם book report. זה פרוייקט מיוחד, שניתן לילדים הרכים אחת לחודש. הילדים אמורים לקרוא ספר ולעשות פרוייקט משתנה (בכל פעם המורה נותן/ת משהו אחר) שקשור לספר. הילדים אמורים לעשות את הפרוייקט לבדם, אך מיותר לציין שמהר מאוד הפרוייקט הופך להיות גם נחלתם של ההורים.
באחת מהפעמים, גיא, הגדול שלי, הגיע עם פרוייקט מיוחד - לבחור ספר הפעלה, שיש בו שלבי הכנה של משהו, לבחור מתוכו משהו אחד, להכין אותו ולהביא דוגמה לכיתה. הדוגמה הייתה אמורה להיות מלווה בהסברים על שלבי העשייה, צילומים וכדומה.
כחובב בישול מושבע ומושקע (הילד כבר מאסטר שף) הוא בחר ספר בישול. יאמר לזכותו שהוא חרש לא מעט ספרי בישול, עד שהוא מצא את המתכון המנצח והמתאים לגחמותיו הקולינריות.
ערכתי את הקניות - על פי ההנחיות, שלו, כמובן, וניגשנו לעבודה. הוא המפקד ואני הפקוד. מהר מאוד הוא פרש למשחקיו וענייניו ואני נשארתי עם הפרוייקט. וצריך לסיים, נכון? אני לא יכולה לשלוח אותו ללא דוגמה לכיתה..... וגם קנינו ועמלנו, חבל לזרוק....
התברר שהמתכון לא היה הכי פשוט בעולם, ומכיוון שניסיתי לקצר תהליכים, שלפתי מזכרוני גם את המתכון של אמא וגם אלתרתי. השילוב היה מאוד מוצלח!!! ומאז, אני מכינה עלי גפן ממולאים ולא קונה את אלה בקוספאות. מה גם שלאחרונה, שינו להם את המתכון והוסיפו קינמון, ואני, הרי, קינמון לא אוהבת!
אז הנה המתכון, מלווה בתצלומים מהממים מבית היוצר של גיא (שלא תגידו שהוא לא תרם...)

מצרכים:
עלי גפן (אפשר לקנות את אלה בצנצנת). אם קונים טריים, השתדלו לבחור את הבהירים. הם צעירים ורכים יותר.
מיץ לימון טרי מחצי לימון (אם אוהבים חמוץ יותר, אפשר לשים מיץ מלימון שלם)
מים או ציר מרק עוף (כליטר)
מלח
פלפל שחור
שמן זית

למילוי:
1 כוס אורז לבן (יסמין)
2 כוסות מים
1 כף שמן זית
1 בצל קצוץ דק מאוד
1 כף עלי נענע קצוצים
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצים
1 כף עלי אורגנו טריים קצוצים (אם אין, אפשר לשים כפית אורגנו יבש)
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה:
בקערת זכוכית שמים כוס אורז + 2 כוסות מים + מלח + פלפל שחור + כף שמן זית. מכסים בניילון נצמד (מותאם למיקרו) ומניחים את הקערה על צלחת (זה תמיד נשפך...). מכניסים למיקרו לחמש דקות.
בינתיים, שוטפים היטב את עלי הגפן וקוטמים להם את הגבעולים.


כשהאורז מוכן, מוציאים מהמיקרו ומסננים את יתרת המים, אם יש.
מוסיפים לאורז את יתרת מרכיבי המילוי וטועמים. מתקנים תיבול.

עכשיו ניגשים למלאכת הגלגול:
פורסים עלה גפן, כשהחלק המחוספס פונה אלינו, ומניחים כף מילוי לרוחב - ממש קרוב לשפת העלה (באיזור הגבעול)



מקפלים את הצד הימני של העלה על האורז



מקפלים את העלה השמאלי על העלה הימני



ומגלגלים מהקצה שקרוב אליכם עד לחלקו העליון של העלה



מסדרים הכל יפה יפה במחבת עם דפנות גבוהות (מחבת עם מכסה), מוסיפים מיץ לימון, שמן זית מלח ופלפל שחור. מכסים עם צלחת חסינת אש ושופכים מעל מים או ציר עוף עד כדי כיסוי (בערך מחצית מכמות הנוזלים הנדרשת).
מביאים לרתיחה עדינה, מנמיכים את האש ומכסים את המחבת עם המכסה (משאירים את הצלחת בתוך המחבת).
כשהמים מצטמצמים, מוציאים את הצלחת ומוסיפים את יתרת הנוזלים.
ממשיכים לבשל על אש קטנה עד שהנוזלים מצטמצמים.



ותודו שבכלל אנחנו המצאנו את הסושי... עם גלגולים כאלה!


אוהבים אותנו בפייסבוק 




8 comments:

  1. רונית, נראה מעולה, והסיפור על הילדים והפרוייקטים, מצחיק ביותר ומוכר עוד יותר....

    ReplyDelete
  2. רונית כל הכבוד הכתיבה ברורה ופרקטית מאוד ממש עושה לי גם חשק לבלוג משלי אולי בקרוב..... דש

    ReplyDelete
  3. תודה רבה רבה
    יאללה, תכתבי לנו על החיים בארץ... אולי יעשה לנו חשק לחזור (-:

    ReplyDelete
  4. שאפו על ההשקעה
    כתוב יפה והתמונות עושות חשק
    (אני הולך לפתוח קופסא של עלי גפן)

    ReplyDelete
  5. תודה רבה!!!
    באמת טעים מהקופסא (-:

    ReplyDelete
  6. וואו נראה נהדר!
    את העלי גפן שאמא שלי מכינה אני מאוד אוהבת, בייחוד כי העלים נקטפים בגינה של ההורים שלי, כך שהכל סופר טרי ואורגני!

    ReplyDelete
  7. אין ספק שזה הכי טוב!

    ReplyDelete